1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü
01 Ekim 2020

Yaşlılık temel olarak 65 yaş ve üzerindeki bireyleri kapsayan, maddi ve manevi yardıma ihtiyaç duyulabilen hayatın özel bir bölümüdür.

Tıbbi açıdan multifaktöryel bir süreç olan yaşlanma sürecinde bir takım fizyolojik değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklikler bireyden bireye farklılıklar gösterse de belli başlıdır. Yaşlanmayla organ sistemlerinin rezervlerinde azalma, ısı regülasyonunda bozulmalar, pozisyon değişikliği ile ortaya çıkan ortostatik hipotansiyon, vücut direncinde azalma ve kronik hastalıkların sayısında artışlar, işitme kayıpları, görme problemleri gibi daha birçok değişiklik sayılabilir. Bunlara ek olarak kas kuvvet kayıpları, kısa süreli ve ya sürekli gelişen hafıza problemleri, mental fonksiyonlarda gerileme, kronik hastalıkların tetiklediği depresyon gibi ruhsal hastalıklar gibi değişiklikler sayılabilmektedir.

Böylesine fizyolojik, fiziksel, ruhsal ve sosyal değişimlerin yaşandığı bir süreçte yaşlı bireylere destek olmak toplumsal olarak her bireyin, hepimizin görevidir. Bu sebepledir ki kamu kuruluşlarında, hastanelerde 65 yaş ve üzeri hastalara ayrı bir ihtimam gösterilmesi ve öncelik verilmesi çok kıymetlidir. Bizlerin de içinde bulunduğu sağlık mesleği mensupları olarak tüm hastanelerimize hasta olarak başvuran yaşlı bireylerin sadece tıbbi durumuyla değil sosyal ve ruhsal yönden desteklenmesi çok önemlidir.

Yaşlılarımız toplumsal bir değer, kültürel bir hazinedir. Dün ve bugün arasında adeta bir köprüdür, mirastır. Böyle özel bir dönemde yaşlılarımıza hak ettikleri saygıyı ve hürmeti göstermek, her türlü tıbbi ve manevi yardımı esirgememek, yaşanmışlıklarını yargılamadan sorgulamadan toplumsal olarak destek olmak en önemli görevimizdir. Unutmamalıyız ki bugünün gençleri yarınların yaşlılarıdır. Ve yine unutmamalıyız ki yaşlılarımız geçmişimizin hatıraları, ailelerimizin temel direkleri ve tecrübeleriyle geleceğimizin rehberleridir. Bu vesileyle tüm yaşlılarımızın yaşlılar haftasını kutlar ve ellerinden öperim. Gelecek nesillerin de yaşlıların kıymetini bildiği nice günler, haftalar dilerim.

Uz. Dr. Ege AĞIRMAN
Aile Hekimliği Uzmanı