01-07 Ocak Veremle Savaş Haftası
05 Ocak 2021

 Uz. Dr. Ercan MERCAN.jpeg
01-07 OCAK VEREMLE SAVAŞ HAFTASI
Verem hastalığı, çok eski zamanlardan beri var olan ve dünya genelinde en sık rastlanan enfeksiyon hastalıklarından birisidir. Günümüzde vaka sayıları yıldan yıla azalmakta olup, etkin ve kesin tedavisi mevcut olmakla birlikte halen dünya genelinde en çok ölüme yol açan bulaşıcı hastalıktır.
Ülkemizde 1947 yılından bu yana “Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” kutlanmaktadır. Bu yıl 3-9 Ocak arasında 74. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası kutlanacaktır. Verem Haftası’nın amacı, toplumun verem (tüberküloz) hastalığı ve bu hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesidir.
Verem hastalığına yol açan mikroorganizma ‘’Mycobacterium tuberculosis’’ bakterisidir. Verem hastalığı bulaşıcı bir hastalık olup, bu bakteriye solunum yolu aracılığıyla maruz kalan bazı kişilerde doğrudan enfeksiyona yol açmakta; bazı kişilerde ise vücutta sessiz formda kalmaktadır. En sık akciğer hastalığına yol açmakla birlikte, daha az sıklıkla lenf bezleri, böbrekler, akciğer/kalp ve karın zarı, kemik (özellikle omurga), sinir sistemi, bağırsaklar, deri olmak üzere hemen hemen bütün organlarda hastalık yapabilmektedir. Hastalığın tanısı solunum yolları veya etkilenen dokudan alınan örneklerle ve ileri görüntüleme yöntemleriyle konulmaktadır.
Verem hastalığı, bağışıklık sisteminin işlevselliği ile direkt olarak ilgilidir. Bağışıklık sisteminin çeşitli nedenlerle zarar görmesi sonucunda ya doğrudan hastalığa neden olabilmekte ya da bu koşullarda sessiz olan enfeksiyon uyanmaktadır. Bağışıklık sisteminin hasar görmesine neden olan faktörlerin başında düşük sosyoekonomik düzey gelmektedir. Buna bağlı olarak içerik ve miktar olarak besinlerden yararlanamaması, gerekli besinlerin vücuda kazandırılmasını engelleyen mide/bağırsak hastalıkları, başta diyabet (şeker hastalığı) olmak üzere eşlik eden kronik hastalıklar, romatizma hastalıkları veya kanser hastalığı nedeniyle uygulanan kemoterapiler, bağışıklık baskılayıcı kronik enfeksiyonlar ve elbette sigara kullanımı sonucunda bağışıklığın olağan halde sürdürülememesine bağlı olarak hastalık ortaya çıkmaktadır.
Ülkemizde tüberküloz kontrolü başarılı bir şekilde yönetilmektedir. Hastalığının tedavisi Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak sağlanan ilaçlarla uygulanmakta ve takibi Verem Savaş Dispanserleri aracılığıyla yapılmaktadır. Ülkemizde de dünya genelinde olduğu gibi verem vakaları yıldan yıla azalmaktadır. Bununla birlikte tedavinin başarılı olmasında hastalığın erken tanısı, hastaların ilaç kullanımı ve takiplerine tam uyum göstermesi en önemli faktörler olup daha da önemlisi birincil koruma olan bulaştırıcılığın azalması ve ikincil koruma olan hastalık riski taşıyanların bir an önce koruyucu tedaviye başlanması hususunda hassasiyet gösterilmesidir.
Sağlıklı bir hayat sizin elinizde. Sigara ve alkole karşı mücadele Verem hastalığına karşı verilen bir mücadeledir. Sağlıcakla kalınız.
Uz. Dr. Erman Mercan
Çameli Devlet Hastanesi
Dahiliye Uzmanı