12-18 Nisan 2021 Kalp Sağlığı Haftası
12 Nisan 2021



Dr. Emre Yorulmaz.jpeg

Kalp Sağlığı Haftası (12-18 Nisan 2021)

Kalbin Görevi Nedir?

Kalp vücudumuza gerekli besin maddelerini ve oksijeni sağlayan kanı, dolaşım sistemimiz içinde hareket ettiren, çok dayanıklı kas grubundan oluşan bir pompadır.

Dolaşım sistemi iki ayrı ve birbirine paralel seyreden damar ağından oluşur. Kalp iki ayrı dolaşım sistemine kan pompalama görevi ile hayati bir önem taşımaktadır.

Kanın pompalanması ve dolaşımın sağlıklı biçimde gerçekleşmesi adına kalp vücudun en önemli organlarından biridir. Tüm organların sistematik olarak düzgün şekilde çalışabilmesi için aralıksız çalışan kalbin sağlıklı olması çok önemlidir.

Vücutta Kalp Nerede Bulunur ve Özellikleri Nelerdir?

Kalp göğüste iman tahtası diye bilinen “sternum” orta göğüs kemiğinin hemen arkasında ve her iki akciğer arasında yerleşmiştir. Ancak bilinenin aksine kalp tam olarak sol tarafta yer almaz. Göğsün sol kısmında ve göğüs çizgisinin hizasında, biraz solda olacak şekilde konumlanmış durumdadır.

Kalp iki atriyum(kulakçık) ve iki ventrikül(karıncık) olmak üzere dört odacıktan oluşmuştur. Atriyumlar ve ventriküller yan yana ve seri halinde iki ayrı pompa olarak düzenlenmiştir.

Kalbin sağ tarafı kirli kanla ilgilenirken sol tarafı ise  temiz kanla ilgilenmektedir. Ayrıca kalpte 4 adet kapak bulunmaktadır. Kalbin sol kulakçığı ile sol karıncığı arasındaki kapağa mitral kapak, sağ kulakçık ile sağ karıncık arasındaki kapağa triküspit kapak denir. Kanın sağ karıncıktan temizlenmek üzere akciğerlere geçiş yaptığı kapak pulmoner kapak iken temizlenmiş kanın sol karıncıktan vücuda yayıldığı kapak ise aort kapaktır. Kalp, 3 tabakadan oluşmaktadır. Bunlar, kalbin iç yüzeyini saran endokard, orta tabakasını oluşturan myokard ve kalbin dış kısmını kaplayan perikarddır.

Kalbimiz ortalama olarak dakikada 70, günde 104.000 ve yılda 38 milyon kez kasılarak, içindeki kanı vücudumuza pompalar , 1 dakikada yaklaşık 5.5 litre kan pompalar.
Kalp yaklaşık olarak 300-350 gramlık bir organdır.

Daha sağlıklı kalpler için öneriler;
Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak bir numaralı ölüm sebebidir. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında tüm dünyada bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 46,2’si (17,5 milyon) kalp ve damar hastalıkları nedeniyledir.

Ülkemizde 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp-damar hastalığına bağlı nedenlerden öldüğü görülmektedir.

Kalp ve Damar Sağlığı, genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgilidir. Kalp ve Damar Sağlığını olumsuz etkileyen başlıca unsurlar; sağlıksız beslenme, şişmanlık, alkol, sigara, hava kirliliği, hareketsiz bir yaşam ve strestir. Kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı ve uyku bozukluğu ile ilgili olan sorunların üzerinde durulmalı; kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı gibi değerlerin belirli seviyelerde tutulmasına dikkat edilmelidir. Sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma tedbirleri arasındadır. Ayrıca hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak da önemlidir.

Kalbini Sev Sağlıklı Yaşa

Dr. Emre YORULMAZ

Çameli Devlet Hastanesi