7 gün 24 saat hizmet veren, Acil Servis her türlü hastaya ilk müdahaleyi yaparak, gerekli konsültasyonlar neticesinde ileri tetkik ve tedavi için diğer birimlerle koordineli çalışmaktadır.
Acil Servis'te pratisyen hekimler görev yapmakla birlikte icabında uzman hekimlerle birlikte çalışmaktadırlar.
Mevcut ambulans ekibi ile diğer hastanelere yapılacak sevkler sağlanmaktadır. Acil Servis'e gelecek her türlü hasta talebini karşılamak amacıyla günün 24 saati tecrübeli kadrosu ve teknik donanımıyla hizmet vermektedir.
Acil hizmetlerde entegrasyon ve yakın hasta takibi, tıbbi hataları ve yanlış anlamaları engellemektedir. Bu bilinçle kurulan ve hastanın kişisel ihtiyaçlarına duyarlı hareket eden acil servisimiz tüm dallarla tam koordinasyon içinde çalışmakta ve bakım-takip süreçleri birlikte standardize edilmektedir.
Acil Servis Donanımı
Resüsitasyon (Yeniden Canlandırma) Odası: Herhangi bir nedenle solunumu durmuş ve kardiyak arrest olan ya da olma ihtimali bulunan, travma nedeni ile acil servise başvuran, kanaması olan, zehirlenen, şuuru kapalı olan, ambulansla hastaneye getirilen hastaların ilk muayene ve tedavisinin yapıldığı kritik hasta takip bölümüdür.
Hasta Muayene Alanları: Ayaktan gelen hastaların muayene, teşhis ve tedavisinin yapıldığı müstakil donanımlı bir odadır.
Müşahede Odası/Alanı: Gerek resüsitasyon odası gerekse hasta muayene odalarında ilk muayene ve tedavileri yapılıp kesin taburcu veya yatış endikasyonu verilemeyen hastaların, en fazla 12 saat süreyle bakım ve tedavilerinin yapıldığı alandır. 6 adet yetişkin, 1 adet izolasyon gözlem odasıyla, hastanın vital bulgularının odalardaki monitörler sayesinde takip edildiği primer tedavi alanıdır.
Müdahale Odası/Alanı: Her türlü sütür (dikiş) atma ve alma, enjeksiyon ve alçı gibi küçük cerrahi işlemlerin yapılabildiği odadır. Lokal anestezi altında yapılacak işlemler müdahale odasında gerçekleştirilir.
Acil Serviste Kullanılan Hasta Değerlendirme Yöntemleri
CPR Nedir? (Canlandırma)
CPR, bir kişinin kalbinin durması veya nefes alamaması gibi acil durumlarda uygulanan bir prosedürdür. Kardiyo kalp demektir. Pulmoner ise akciğerler manasına gelir. CPR, kalp durduğu zaman kişİye oksijen vermek ve kalp atışlarını geri getirmek içi uygulanan bir yöntemdir.
Ne Zaman Kullanılır?
Kardiyak arrestlerin (Kalbin durması)%75’i evde meydana gelir. Kardiyak arrest olduğu zaman, kalp durur. Bu durumda, hemen 112 aranmalı ve yardım gelene kadar CPR uygulanmalıdır. Eğer CPR yapılmazsa, kalbi duran kişinin beyni 5 ile 10 dakika içinde zarar görebilir.
CPR Neden Önemlidir?
Ani kalp ve solunum durması olaylarında ilk 4 dakika içinde CPR’ a başlandığında yaşam şansı %7'dir. Ani kalp durmasından olan ölümlerin %95'i hasta hastaneye ulaşamadan ölür. Bilinçli yapılacak bir CPR ile bu kişilerin yaşama şansını artırabilirsiniz.
Acil serviste müdahale edilen akut hastalıklar:
- Ateş
- Kusma
- İshal
- Yanık
- Kesi ve kırık
- Kafa travmaları
- Şiddetli baş ağrıları
- Felç
- Beyin kanamaları
- Akut batın
- Karın ağrıları
- Apandisit
- Zatürre