Ulusal Yaşlılar Haftası
25 Mart 2025

           
18-24  Mart Ulusal Yaşlılar Haftası 

  

18–24 Mart tarihleri arası, her yıl "Yaşlılara Saygı Haftası" olarak anılmaktadır.
Yaşlı nüfusun artan oranı, yaşlı bireylere sunulan sağlık hizmetlerinin de çeşitlenmesini gerektirmektedir. Genç gruplarda sağlık hizmetlerinin temel hedefi tedavi iken, yaşlı gruplarda esas hedef; yaşam kalitesinin arttırılması ve korunmasıdır.
Her yaşta olduğu gibi bu yaş grubunda da yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması ve geliştirilmesi için çok önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenme; dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları kişiye özgü olarak değişmekte, bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranları etkilemektedir. Öğün sayısı artırılmalı, az ve sık yemek yenilmelidir. Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalıdır. İdeal vücut ağırlığı korunmalı, besinler yoluyla alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki denge sağlanmalıdır. Yağlı besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Yaşamın her döneminde olduğu gibi yaşlılık döneminde de yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması, hastalıklardan korunma, sağlığın iyileştirilmesi ve geliştirilmesinde, dolayısıyla yaşam kalitesinin arttırılması ve devamlılığının sağlanmasında önem taşımaktadır.
Bununla birlikte yaşlılık, bireyin yaşam boyu edindiği deneyimlerin olgunlaştığı bir dönem olmakla birlikte, bedensel, ruhsal ve sosyal değişimlerin de yoğun olarak yaşandığı bir süreçtir. Yaşlı bireylerin özellikle emeklilik sonrası rol ve sorumluluklarındaki değişiklikler, günlük rutinlerinde ve işlevselliklerinde azalma, gibi faktörler nedeniyle depresyon riski artmaktadır. Bu dönemde ruh sağlığının korunması ve desteklenmesi, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmada önemli bir rol oynamaktadır.
Koruyucu ve önleyici ruh sağlığı politikaları kapsamında yaşlıların ruhsal iyilik halinin artırılması, aktif yaşlanmanın teşvik edilmesi, yaşlıların ve aile bireylerinin sağlıklı yaşlanma konusunda farkındalık sahibi olması amacıyla bu yılın teması “Depresyonu Önemse Hayata Gülümse” olarak belirlenmiştir.

Depresyon: Uzun süreli ve sürekli, moral bozukluğu, ümitsizlik, çaresizlik, değersizlik, suçluluk duyguları, uyku, iştah değişiklikleri, ölüm ve intihar düşüncelerinin eşlik edebildiği bir bozukluktur.
Yaşlı bir bireyde aşağıdaki durumlardan en az beşi var ise depresyon olabileceği düşünülerek hekime yönlendirilmelidir;
1. Uzun süren ve sürekli olan moral bozukluğu
2. Daha önce zevk alınan aktivitelerden zevk alamama
3. Suçluluk, umutsuzluk ve karamsarlık duyguları
4. Beden şikayetleri ile aşırı meşgul olma
5. İştahta ve kiloda değişim
6. Sürekli uyku bozukluğu
7. Cinsel istek kaybı
8. İntihar düşünceleri
Depresyon, yaşlılığın normal bir sonucu değildir ve mutlaka bir hekime danışılması gerekmektedir.
Aile Sağlığı Merkezlerimiz ve Sağlıklı Hayat Merkezlerimizden vatandaşlarımız ücretsiz bir şekilde hizmet alabilmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımızı;
• Aile hekimlerini ziyaret ederek düzenli ruh sağlığı değerlendirmelerini yaptırmaya,
• Yaşlı ve bakım vereni için psikolog ve sosyal çalışmacılarımız tarafından sunulan danışmanlık hizmetlerini almaya davet ediyor,
yaşlılarımıza sağlıklı günler diliyor ve saygılarımızı sunuyoruz.